Lymfmassage är en speciell massageteknik som är ganska mjuk och skonsam för kunden.  Det som händer är att terapeuten med strykningar, skakningar och andra tekniker skapar ett flöde i hela kroppen. Kunden känner ofta att ärrvävnader och svullnader blir uppmjukade och lösare. Lymfstationerna i kroppen finns i nyckelbensgropen, armhålorna, ljumskarna och knävecken. Vi arbetar med hela kroppen för att få igång flödet.

Ett bra flöde i ditt lymfsystem ger också ett starkare immunförsvar.

Lymfmassage stimulerar lymfsystemet att öka transporten av överskottsvätska och slaggprodukter från vävnaderna tillbaka till blodbanan för att resan i njurarna och transporteras ut ur kroppen via urinen.  Lymfsystemets viktigaste uppgifter är att bekämpa infektioner, transportera bort döda skadade celler och mjölksyra samt att transportera fett från tunntarmen till blodet.

Ett trögt lymfsystem kan resultera i ökad svullnad (ödem) i vissa kroppsdelar, inflammatorisk reaktion i vävnaderna som kan ge värk och ökad mottaglighet för infektioner. Orsaker till att vi kan ha trögt lymfsystem är individuella men många kan svullna av stillasittande arbete. Lymfsystemet jobbar sämre när musklerna är stilla. Många känner svullnad och stelhet vid operationsärr och vaccinationer kan påverka. Kosten har självklart också betydelse för hur vi mår samt vilken typ av motion du utför. Lågintensiv motion är att föredra om lymfsystemet är trögt. Vi hög puls pumpar hjärtat  ut stora mängder blod och lymfsystemet måste hinna transportera tillbaka överskottsvätska in i blodbanan igen.

Det finns ett mycket bra egenvårdsprogram sammanställt av vår lärare från Axelsons, Bebe Gransten, som vi gärna delar ut till dig som behöver. Du kan göra mycket själv mellan behandlingarna för att hålla cirkulationen i gång och undvika att svullna.